Ross Ulbricht ja Silk road

Silk road oli merkittävä tor-verkossa toimiva laiton markkinapaikka, jossa myytiin ennen kaikkea huumeita. Sivusto oli ensimmäinen suurta suosiota saanut huumeverkkokauppa. Se nimettiin historiallisen Kiinan vievän kauppareitti Silkkitien mukaan.

Ensimmäisen kerran sivusto nähtiin livenä helmikuussa 2011. Lopulta sivusto suljettiin lokakuussa 2013 kun FBI oli saanut jäljitettyä ja pidätettyä sen perustajan Ross Ulbrichtin. Vasta 29-vuotias Ulbricht pidätettiin sanfranciscolaisessa kirjastossa. Ulbricht tuomittiin loppuelämäkseen vankilaan ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Ulbrichtin valitukset on hylättiin korkeammissa oikeusasteissa.

Tätä ennen perustaja Ulbricht tunnettiin vain nimimerkillä ”Dread Pirate Roberts”. Ulbricht tunnettiin libertaarina ja tällä hän myös ideologisesti oikeutti rakentamansa huumeiden markkinapaikan. Ulbrich kuitenkin tienasi Silk Roadilla suuria määriä ottamalla 10% jokaisesta maksusta.

Silk Roadin sulkemisen jälkeen perustettiin vielä Ulbrichtiin liittymättömät Silk Road 2- ja sen jälkeen Silk Road 3-nimiset huumeverkkokaupat, jotka yrittivät hyödyntää Silk Roadin mainetta. Silk Road oli kuitenkin erityisen merkittävä kauppapaikka siksi, että se inspiroi lukuisia muita myöhemmin rakennettuja netin hämäriä kauppapaikkoja.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.