’Ndrangheta – Calabrian mafia

’Ndrangheta on mafiajärjestö, joka on kotoisin Etelä-Italian saappaankärjestä Calabrian alueelta. Nimi juontaa juurensa kreikan kielen rohkeutta tarkoittavaan sanaan  ”andragathia” ja se on italialaisillekin vaikeasti lausuttava. ’Ndrangheta oli pitkään muiden Etelä-Italian mafiajärjestöjen eli Sisilian La Cosa Nostran ja Napolin Camorran varjossa, mutta 2000-luvulla se on noussut erityisesti kokaiinikaupan kautta maailman vahvimpien rikollisjärjestöjen joukkoon ja sitä kautta myös suuremman yleisön tuntemaksi rikollisjärjestöksi. Menestyksekkäimpien rikollisjärjestöjen tapaan Ndrangheta on kuitenkin aikojen myötä levittäytynyt myös monenlaisiin laillisiin bisneksiin ravintoloihin, rakennusbisnekseen, mutta hyvin monelle muullekin toimialalle. Järjestön historia ulottuu ainakin reilun sadan vuoden taakse, mutta sanaa ’Ndrangheta alettiin käyttää vasta 1950-luvulla.

Liittyminen ’Ndranghetaan tapahtuu monimutkaisten riittien kautta, jotka ovat pitäneet yllä järjestön myyttistä mainetta. Järjestöön liittymisriittiin tapahtuu arkkienkeli Mikaelin kuvan polttamalla.

Calabria Etelä-Italian saappaan kärki

Ndranghetan kotialue on Calabria alue, eli Sisilian vieressä oleva Italian saappaan kärki. Se on ollut ja on edelleen aivan koko Italian köyhimpiä alueita, jossa myös keskusvallan kontrolli on ollut kaikkein heikointa. Vaikka myös Sisilia ja Campania ovat olleet Pohjois-Italian näkökulmasta syrjäisempiä Etelän alueita, ovat Napoli ja Palermo olleet kuitenkin tärkeitä kaupunkeja, toisin kuin ruraali Calabria, jossa asuu vain vajaa kaksi miljoonaa asukasta ja joka on vuoristoidensa takia erityisen vaikeakulkuinen alue. Sitä on jopa kutsuttu leikkisästi Italian kolmanneksi saareksi.

Calabria sijainti kartta Italia

Osittain tämän takia Ndranghetan on ollut helpompaa hallita vuoristokyliä, joihin on mahdollisesti vain yksi kiemurteleva tie. Calabrian symbolinen valtakeskus on pikkuruinen muutaman tuhannen asukkaan San Lucan kylä. Ndranghetan vahvimpien klaanien kotipaikkoja ovat muutenkin hyvin pienet vuoristokylät kuten Plati ja Africo.

San Luca Calabria
San Luca Calabria

Calabrian köyhyys teki sitä 1950-luvulta lähtien tärkeän Italian aluepolitiikan saamapuolella olevan alueen. Tuolloin myös hyvin maaseutumaisessa Calabriassa ihmisiä alkoi valua maaseudulta suurempiin asutuskeskittymiin ja syntyi tarve asuinrakentamiselle. Ndrangheta ulotti lonkeronsa näihin teollisuus-, asunto- ja infrastruktuuriprojekteihin, käärien merkittävät rahat myös legitiimissä businessmaailmassa.

Tiiviit sukuyhteisöt ja kotikylät

Vaikka aikojen saatossa monet järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiot ovat jossain määrin saattaneet perustua sukuyhteisöihin on ’Ndrangheta tässä äärimmäisimpiä esimerkkejä, mikä on tehnyt järjestöön soluttautumisen myös erityisen vaikeaksi. Siinä missä Sisilian Cosa Nostran ryhmiin viitataan niiden kaupungin tai alueen perusteella, viitataan ’Ndrangheta-klaaneihin aina sukunimen perusteella. Pienemmät klaanit pystyvät myös helposti tekemään joustavasti yhteistyötä löyhempien sopimusten avulla, ilman että ovat pidempiaikaisesti hierarkkisessa suhteessa toistensa kanssa.

Perusyksikkö on verisuhteisiin perustuva ’ndrina. Monien muiden rikosjärjestöjen tapaan ’Ndrangheta on miesten maailma ja järjestön jäsenet miehiä, mutta suvun merkityksellisuuden takia naisillakin on vahva rooli. He kasvattavat pojat osaksi systeemiä ja toki saattavat käyttää merkittävää epäsuoraa valtaa, varsinkin perheen miesten jouduttua vankilaan.

Eri klaanit ovat suurelta osin lähtöisin yhdestä pienestä kaupungista tai kylästä ja pitävät näitä edelleen omana linnoituksenaan, mutta niiden vaikutusvalta saattaa varsinkin epäsuorasti ulottua hyvin paljon laajemmallekin alueelle. Ndranghetan suuretkin pomot saattavat usein elellä kotikylissään yllättävän vaatimattoman näköisesti ilman räikeää rikkauksillaan retostelua. Autot ovat usein pikkuruisia Fiateja eivätkä ainakaan nopeita urheiluautoja.

Kidnappaukset

Varsinkin 1970-luvulla rikkaiden ja kuuluisten ihmisten kidnappaukset olivat ’Ndranghetalle merkittävä tulonlähde. Kidnapatut piilotettiin Calabrian syrjäisiin kyliin, eivätkä näiden kylien ihmiset juuri koskaan laverrelleet. Sittemmin ’Ndrangheta on luopunut kidnappauksista tulonlähteenä.

Kokaiinikauppa

’Ndrangheta teki 90-luvulla strategisen ratkaisun panostamalla kokaiinikauppaan ja kokaiinin maahantuontiin Etelä-Amerikasta. Se onnistui nousemaan 2000-luvulla erittäin keskeiseen asemaan Euroopan kokaiinikaupassa ja osittain juuri tämä on tehnyt siitä niin vahvan rikollisjärjestön kuin se nykyään on. Calabrian Gioia Tauron satama on ylipäätään yksi Etelä-Euroopan suurimmista konttisatamamista.

Populaarikulttuurissa ’Ndrangheta asemaa kokaiinikaupassa on viime vuosina kuvannut Roberto Savianon kirjaan pohjautuva tv-sarja Zerozerozero, jossa seurataan kokaiinierän kuljetusta Meksikosta Afrikan kautta Italiaan. Järjestö toimii kuitenkin ennen kaikkea tukkukaupassa, eikä niinkään huumeiden vähittäismyynnissä, jonka se on jopa Calabriassa välillä ulkoistanut afrikkalaisille tai albanialaisille.

Kokaiinilogistiikan takia ’Ndranghetalla on myös jonkinlaista pysyvää toimintaa Latinalaisessa Amerikassa tuotantoalueiden ympäristössä ja Länsi-Afrikan satama-alueilla.

Duisburg 2007 – Ja levittäytyminen ympäri maailmaa

’Ndrangheta tuli hieman aiempaa laajemman yleisön tietoisuuteen ympäri Eurooppaa vuonna 2007 kun uutisoitiin laajasti Saksan Duisburgissa tapahtuneesta ampumakohtauksesta, jossa kaksi jossa klaaniriidan seurauksena ammuttiin Pizzerian edessä kadulle kuusi yhden klaanin edustajaa. Tapahtumasta tehtiin vuonna 2019 myös elokuva Duisburgo: Linaje sangriento. Keskellä Eurooppaa tapahtunut väkivallan teko kuvasti myös sitä, että ’Ndrangheta on siirtolaisuuden myötä levittäytynyt laajasti ympäri Eurooppa ja koko maailmaa.

Köyhänä alueena Calabria on ollut lähtömuuttoaluetta jo pitkään ja näiden muuttajien myötä ’Ndrangheta levisi myös ympäri Italiaa, mutta myös ulkomailla erityisesti Keski-Eurooppaan, Australiaan ja Kanadaan, mutta vähemmissä määrin myös moniin muihin paikkoihin. Useissa tapauksissa muuttajat ovat myös olleet yhteyksissä kotikyläänsä ja tätä kautta vähintään epäsuorasti myös sitä hallitseviin klaaneihin. Tätä kautta Ndranghetalla on ollut myös yllättävän laaja kansainvälinen vaikutus. Ulkomaiden mahdollisesti erittäin vahvat ’Ndrangheta-lonkerot ovat kuitenkin hierarkkisesti alisteisia Äiti-Calabrian klaaneille. Viime vuosikymmeninä lahjakkaampia ’Ndrangheta-sukujen vesoja on myös lähetetty opiskelemaan yliopistoihin organisaatiota hyödyttäviä taitoja.

2021 Oikeudenkäynti

’Ndranghetan salaisuudet ovat kuitenkin 2000-luvulla alkaneet hitaasti aueta. 2021 alkoi Calabriassa valtaisa oikeudenkäynti. Tämä on Italian suurin mafiaoikeudenkäynti sitten 1990-luvun Maxi-oikeudenkäynnin jälkeen, joka käytiin Sisilian mafiaa vastaan.

’Ndrangheta fiktiossa

  • ZeroZeroZero tv-sarjassa (2020) seurataan kokaiinidiiliä Meksikolaisten ja Ndranghetan välillä.
  • Duisburgo: Linaje sangriento elokuva kuvaa 2007 Duisburgissa tapahtunutta ammuskelua ja sen tutkintaa
  • Liberi di scegliere elokuva kertoo Ndrangheta-perheen aikuisuuden porteilla olevasta pojasta, jonka poliisin toimesta otetaan huostaan.
  •  Lo spietato (2019) kertoo Milanossa toimineesta 80-luvulla operoineesta Ndranghetan jäsenen elämästä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.