Jaliscon kartelli – Cártel de Jalisco Nueva Generació

Jaliscon kartelli (Cártel de Jalisco Nueva Generació CJNG) on Meksikolainen rikollisjärjestö. Se on Meksikon kartellien hieman tuoreimpia tulokkaita sillä sen synnyinvuodeksi on määritelty 2009, jolloin Meksikon nykyinen huumesota oli jo kovassa vauhdissa. 2020-luvulla sen on arvioitu olevan Sinaloan kartellin jälkeen Meksikon toiseksi vahvin kartelli. Se on myös käyttänyt jopa Meksikon kartellien kontekstissa huomattavan raskasta aseistusta. Esimerkiksi 2020 järjestön jäsenet ampuivat singolla alas Meksikon armeijan helikopterin ja se on iskenyt vihollisiensa kimppuun myös droneilla.

Kartellin johtajana on toiminut Nemesio Oseguera Cervantes lempinimeltään El Mencho. Joskin maan alla elävän El Menchon on 2022 alussa huhuttu kuolleen yksityissairaalassa.

Kartelli on nimetty Jaliscon osavaltion mukaan, joka sijaitsee melko keskellä Meksikon Tyynenmeren rannikkoa. Sen tärkeimpiä rahanlähteitä ovat olleet kokaiini ja metafetamiini, mutta se on levittäytynyt myös muihin bisneksiin mm. raakaöljyn varastamiseen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.