Cannonball MC oli Suomessa toimiva rikollinen moottoripyöräkerho. Toki sen omissa lausunnoissa se väitti olevansa ”moottoripyöräkerho, joka edistää moottoripyöräkulttuuria”. Toisin kuin muut suuret Suomessa toimivat rikolliset moottoripyöräkerhot, oli se spesifisti kansallinen toimija, joka syntyi Suomessa ja toimi lähinnä vain Suomessa, mutta sen toimintatavat ja hierarkia olivat käytännössä samanlaisia kuin suurilla amerikkalaislähtöisillä rikollisilla moottoripyöräkerhoilla. Kerholla on kuitenkin ollut toimintaa myös Tallinnassa.

Cannonball MC logo
Cannonball MC logo

Cannonballiin ja sen jäseniin voidaan joskus viitata tuttavallisesti nimillä ”kuulat” tai ”kännärit”. Kerhon tunnusvärit olivat musta ja keltainen. Jäseniä oli loppuaikoina reilu 200 ja kerho toimi noin kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Chaptereitä oli ainakin Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Ulvilassa, Seinäjoella, Heinolassa, Kausalassa ja Kuopiossa. Kerhon virallisena alaosaston toimi jengi Squad 32.

Cannonball perustettiin vuonna 1991 ja sen ensimmäinen talli toimi Helsingin Tennispalatsissa. Se toimi ensimmäisen viiden toimintavuotensa ajan Helvetin Enkelien kannattajakerhona. Perustajajäseneniin kuului Jari Uotila, joka toimi kerhon presidenttinä vuoteen 2012 ja kuolemaansa asti.

Vuonna 1999 kerhon Lahden chapteri erkaantui ja muodosti liivijengi Rogues Galleryn, joka myöhemmin sulautui osaksi United Broterhoodia. Cannonball on toiminut monenlaisessa rikollisessa bisneksessä, mutta esimerkiksi entisen asekersantti Mika Ilmenin mukaan huumekauppa on ollut kerhon tärkein rahavirta.

Uotilan kuoleman jälkeen kerhon johtoon nousi lyhytaikaisesti Ari ”Ronksu” Ronkainen ja tämän kakkosmieheksi Mika Ilmen. Tämän jälkeen kerhon johtoon nousi näkyvästi jopa sosiaalisessa mediassa näkynyt Janne ”Nacci” Tranberg. Nacci teki kerhoa uudella tavalla näkyväksi haastatteluilla ja sosiaalisessa mediassa. Nacci ja tämän kaveri Marko Lönqvist olivat aiemmin 2000-luvulla nousseet rahakkaiden talousrikoksiensa ansiosta kerhossa näkyviksi ja hahmoiksi ja jo silloin muuttaneet kerhon meininkiä old school biker-kuvastosta uudempaan suuntaan esimerkkinä ”vaihtamalla bikersaappaat trendilenkkareihin”. Jonkinlainen Tranbergin johtokauden mediatempausten huippu oli kun hän ja muut kerholaiset jakoivat joulukuussa 2016 kinkkuja ”hyväntekeväisyyskinkkuja” Myllypurossa, jättäen kuitenkin yli 15 000 euron laskut maksamatta.

Kesällä 2017 kerho ajautui vakaviin sisäisiin riitoihin, ”Nacci” Tranberg erotettiin ja uutisointiin jopa Cannonballin hajoamisesta, mutta se kasasi rivinsä jälleen toimintakuntoon syksyllä 2017. KRP:n mukaan kerhon presidenttinä toimi 2022 vuoden alussa Esko Olavi Eklund. Hänet tuomittiin maaliskuussa 2022 13:ta vuodeksi vankilaan huumerikoksista, mutta hän pakoilee toistaiseksi poliisia.

Lokakuussa 2021 syyttäjät jättivät viime viikolla Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen kanteen moottoripyöräkerho Cannonball MC:n lakkauttamiseksi. 8.6.2022 Päijät-Hämeen käräjäoikeus julisti Cannonball MC:n ja sen alajärjestö Squad 32:n lakkautetuksi. Cannonball ei ole voinut enää toimia aikaisempaan tyyliinsä, mutta toisaalta ei ole toistaiseksi näyttänyt siltä, että vanhojen chaptereiden toiminta olisi kokonaan lakannut vaan monet niistä vaikuttavat toimivan itsenäisempinä soluina.

Cannonball on viime vuosina saanut erityisen paljon julkisuutta sen entisten jäsenten julkaisemien kirjojen ja mediaesiintymisten myötä.

  • Vuonna 2016 julkaistiin Marko Lönqqvistin kirja Elämäni Gansterina.
  • Vuonna 2019 julkaistiin entisen asekersantti Mika Ilménin kirja Immu
  • Vuonna 2019 julkaistiin kerhon entisen presidentin ja julkkisgangsteri Janne ”Nacci” Tranbergin kirja Wanted – Suomen etsityimmän rikollisen tarina.
  • Vuonna 2020 julkaistiin Miika Mehmetin kirja Väkivallan perintö.