”Arkan” Željko Ražnatović

Željko ”Arkan” Ražnatović oli serbialainen sotilasjohtaja, liikemies, mutta myös gangsteri, joka toimi sota-aikojen ulkopuolellakin hämärillä tavoilla. Arkan syntyi 1952 Brežicen kaupungissa nykyisen Slovenian alueella ja päätyi nuorena aikuisena tekemään monenlaista rikosta ympäri Eurooppaa, päätyen jopa Interpolin etsimien rikollisten listalle.

Serbiaan Arkan palasi 1983. Kuuluisuuteen hän nousi kuitenkin vasta Jugoslavian hajoamissotien yhteydessä 1990-luvun alkupuolella kun hän johti Arkanin tiikereinä tunnettua puolisotilaallista joukkoa, jonka jäseniin rekrytoitiin huomattavan paljon Belgradin Punaisen tähden huligaaneja. Erityisen ikoniseksi on muodostunut kuva, jossa Arkan pitelee kädessään pientä tiikerin pentua, kun ”Arkanin tiikerit” poseeraavat kommandopipoissaan taustalla.

Arkan ja tiikerit

Sotien jälkeen Arkan nousi parlamenttiin, vaikka samaan aikaan harjoitti myös monenlaista, hieman harmaammallakin alueella olevaa liiketoimintaa. Lopulta Arkan murhattiin vuonna 2000 Belgradissa sijaitsevassa hotellissa.

Julkaistu
Kategoria(t): henkilöt

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.